Historie

Balkan Transit blev dannet i 1988 efter en tur til den græske ø Limnos.
Ved at spille på en taverna om aftenen med de lokale musikere, blev vi interesserede i at spille skæve rytmer og underlige skalaer.

Balkan Transit kombinerer den bulgarske musik med rødderne i vores vestlige tradition. Fra vesten medbringer vi bl.a el-bas, en guitar, en harmonika og flerstemmig sang. Fra Balkan har vi hentet kavalfløjte, tambura, töpan og darambouka samt en række sange og melodier, der fortæller om områdets særlige stilling som et krydsfelt mellem øst og vest. Sangene handler om kærlighed, tab, kamp, død og om glæden ved at danse – ganske som sange over hele verden gør det. Men i Balkanområdet gør de det på en måde, der ikke ligner noget andet og som endnu ikke er blevet opdaget og uskadeliggjort af populærmusikken.
Det er de sange, vi gerne vil spille og den tradition, vi gerne vil give videre. Vi gør det ved at spille et udvalg af lyriske og rytmiske bulgarske sange, og ved at spille egne kompositioner, der er inspireret af områdets musik.

I 1995 var vi i Bulgarien, hvor vi spillede sammen med én af Bulgariens mest berømte fløjtespillere – Stojan Velichkov – og med Bulgariens mest berømte sangerinde – Janka Rupkina – kendt fra Le Mystére de Voix Bulgares og Trio Bulgarka, og fra flere pladeindspilninger med bl.a. Kate Bush og Linda Ronstadt, samt samarbejde med George Harrison. Det førte til indspilninger alene og sammen med Stojan Velichkov af 4 numre til den Bulgarske Statsradio og medvirken i flere radioprogrammer bl.a. det populære landsdækkende radioprogram “Horisont”.

I 1998 var Janka Rupkina og Stojan Velichkov gæster hos Balkan Transit og koret Sedjanka. Det blev til flere koncerter kulminerende med en koncert i Musikhuset, Århus.

I 2000 blev vi inviteret til at spille ved den 28. Folklorefestivalen i Burgas ved Sortehavet. Vi var en stor succes, især fordi vi spillede bulgarske folkesange i nye arrangementer. Vi var et anderledes indslag i en festival som primært har et program der består at store dansetrups fra den gamle østblok. Her blev 4 live-koncerter fulgt op af såvel radio- som TV-optræden. Kontakten knyttet til sangeren Manol Mihailov, der gav et par numre til koncerterne som gæstesolist.

I 2004 blev vi inviteret til at spille som æresgæster ved gallakoncerten, der afsluttede en festival for unge bulgarske musikere. Her spillede Balkan Transit både alene og sammen med sangeren Manol Mihailov. På den tur optrådte vi desuden ved jubilæumskoncerten til ære for Stojan Velichkov, såvel som i live-TV for ca. 1,5 million seere over hele Bulgarien i et 40 minutters program, der handlede om Balkan Transit.

Balkan Transit har nu i 17 år beskæftiget sig med Balkan-musik og aldrig mere intenst end lige for tiden. Vi har sammen med den bulgarske supersangstjerne Janka Rupkina afsluttet indspilninger i april 2004, som skal bruges til kommende CD’ere hos såvel os som Janka Rupkina. I slutningen af maj 2004 var vi i Bulgarien og spille til en festival og til en jubilæumskoncert, foruden at optræde live i bulgarsk fjernsyn. Vi er for øjeblikket igang med indspilninger med Manol Mihailov. De her omtalte indspilninger er kommet istand med støtte fra Århus Kommunes Kulturudviklingspulje.

Balkan Transit spiller mange forskellige taktarter: 4/4, 5/8, 6/8, 7/8, 7/16, 9/8, 11/16, 13/16, 15/16, 18/16, 22/16.

Vi instruerer også i dans.

Balkan musik